[ pàgina principal ]   [ conferències ]  

Nanociència i nanotecnologia

27 d’abril de 2004

Sala d’actes, Institut de Ciència de Materials de Barcelona, Campus de la UAB (Bellaterra)

 

 

En les últimes dues dècades ha aparegut una nova i revolucionària era que sense cap mena de dubte tindrà un paper clau en la ciència i tecnologia del segle xxi. Aquesta nova era es caracteritza per la capacitat d’observar, caracteritzar, manipular i organitzar la matèria en l’escala nanomètrica. En aquesta escala, que podem definir entre 10 i 100 nanòmetres, els materials mostren nous fenòmens que donen lloc a propietats noves. Això és degut al fet que en aquesta escala tenim un nombre finit d’àtoms o molècules, mentre que fins ara coneixíem les propietats de les molècules i els àtoms en dissolució o fase gasosa, o bé que formen part d’un material tridimensional que conté milions d’àtoms o molècules. Els avenços en la creació, l’estudi, la manipulació i la caracterització d’aquestes estructures funcionals amb dimensions nanomètriques s’estan fent fonamentalment amb la interacció dels coneixements i les metodologies de la química, la física, la biologia i l’enginyeria.

Hi ha moltes expectatives no només científiques sinó també industrials per a aquests nous materials i en alguns casos ja se’n coneixen aplicacions. És el cas de les nanopartícules, les quals tenen una gran importància en camps tan diversos com la catàlisi, la indústria de les pintures i els colorants o bé la medicina. En qualsevol cas, cal recórrer encara un llarg camí de recerca i aprendre moltes coses abans d’arribar a les aplicacions més espectaculars de la nanotecnologia, com ara que l’electrònica es pugui fer a escala molecular, amb la qual cosa la miniaturització dels aparells electrònics seria d’ordres de magnitud.

La Societat Catalana de Química, atenta a la trajectòria recent i interdisciplinària de la química, vol presentar a un públic no especialista aquests descobriments i les seves possibles aplicacions en una tarda de conferències que il·lustraran la temàtica d’aquesta nova ciència intrínsecament interdisciplinària.

 

         
Informació de contacte
  • Societat Catalana de Química
    Institut d'Estudis Catalans
    Carrer del Carme, 47
    08001 Barcelona
     
  • Tel.: 933 248 580
     
  • Fax: 932 701 180
     
  • A/e: scq@qo.ub.es
     
  • A/I: www.iecat.net/scq
Documentació
Seu
  • Sala d’actes
    Institut de Ciència de Materials de Barcelona
    Campus de la UAB (Bellaterra)

     

 


Societat Catalana de Química. Institut d'Estudis Catalans. Comentaris: wmscq@qo.ub.es.