[ pàgina principal ]   [ conferències ]  

DINOVÈ DEBAT DE QUÍMICA A L'INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS

LA QUÍMICA EN CONTEXT

 

16 de Maig de 2007

Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona)

 

Us convidem a assistir i participar al debat dels curs 2006-2007 que organitza la Societat Catalana de Química adreçat als docents de física i química de l'ensenyament secundari i universitari. Aquest és el segon acte del curs escolar dedicat a temàtiques d'interès de l'ensenyament secundari, després de la jornada del passat més d'octubre sobre competències bàsiques, que va organitzar la Societat Catalana de Química conjuntament amb la Societat Catalana de Física i l'Associació de Professors de Física i Química de Catalunya.

En les darreres dècades s'ha posat de manifest la importància del context en l'ensenyament i l'aprenentatge de les ciències, i en concret de la química, però sovint els currículums vigents no n'han facilitat la incorporació ni en les programacions i el materials didàctics ni en el dia a dia de les aules, especialment a l'etapa postobligatòria. Els contextos apareixen només en algunes aplicacions, i els continguts teòrics i procedimentals es presenten de manera desvinculada de la realitat dels alumnes i de la ciència actual.
Quins conceptes són els més adequats? Afavoreixen que els alumnes s'interessin i treballin més? Quin paper tenen en l'aprenentatge dels alumnes i com han d'incidir en la manera d'ensenyar dels professors?

En alguns països, i en el nostre en concret, s'han dut a terme o s'han experimentat projectes de química en context amb més o menys enfocaments CTS. Quins han estat els resultats? Els currículums centrats en els contextos poden satisfer els objectius d'una química de batxillerat? Quins haurien d'ésser aquests objectius?

S'apropen canvis que incorporaran les ciències per al món contemporani, una matèria comuna de ciències al batxillerat. Com es podria orientar aquesta matèria perquè contribuís a l'alfabetització científica dels ciutadans? Quina pot ésser l'aportació des de l'àmbit de la química a la formació científica per a tots els alumnes de batxillerat?  

Per a aquest acte comptem amb tots vosaltres i amb dos magnífics ponents vinguts de fora de Catalunya, que ens aportaran la seva experiència i idees i reflexions interessants. En la taula rodona -debat podrem plantejar dubtes i expressar opinions sobre els temes de les ponències i escoltar breus aportacions del professorat sobre els treballs de recerca en l'àmbit de la química.

A més, en el decurs d'aquest debat es lliuraran els guardons de la primera edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l'Àmbit de la Química, que ha convocat la Societat Catalana de Química. Què aporta el treball de recerca a la formació dels alumnes? Quins àmbits de treball relacionats amb la química són més adequats i innovadors?

Esperem que la temàtica de l'acte sigui del vostre interès i esperem la vostra presència i participació.

         
Informació i inscripcions
  • Servei d’informació
    Institut d'Estudis Catalans
    Carrer del Carme, 47
    08001 Barcelona
     
  • Tel.: 932 701 621
     
  • Fax: 932 701 180
     
  • A/e: informacio@iecat.net
     
Documentació
Notes

Cal inscripció prèvia. L’assistència és gratuïta pels socis de la SCQ. Els no socis hauran de pagar 6 euros.

 


Societat Catalana de Química. Institut d'Estudis Catalans.