[ pàgina principal ]   [ conferències ]  

DIVUITÈ DEBAT DE QUÍMICA A L'INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS

ELS TREBALLS PRÀCTICS DE QUÍMICA I LA GESTIÓ DEL LABORATORI A L'EDUCACIÓ SECUNDARIA

 

10 de Maig de 2006

Sala Pere Coromines de l'Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona)

 

Us convidem a assistir i participar al debat dels curs 2005-2006 que organitza la Societat Catalana de Química adreçat als docents de física i química de l’ensenyament secundari i universitari. Aquest és el segon acte del curs dedicat a temes d’interès de l’ensenyament secundar, després de la jornada del passat mes de novembre sobre els avenços en física i química i l’actualització dels continguts a l’educació secundària, organitzada per la Societat Catalana de Química conjuntament amb la Societat Catalana de Física i l’associació de Professors de Física i Química de Catalunya.

La importància dels treballs pràctics en l’ensenyament de la química és inqüestionable. Hi ha nombroses proves que n’evidencien el potencial didàctic i diverses estratègies que ajuden a millorar el procés d’aprenentatge dels alumnes. Tot i ser conscients que són necessaris, però, no és fàcil incorporar-los a la tasca diària del professorat. Així doncs, a més de poder treballar amb grups d’alumnes poc nombrosos i que el professorat tingués la formació i els recursos adequats, caldria poder dedicar més temps als treballs pràctics i disposar d’uns laboratoris adaptats a les necessitats actuals. D’altra banda, és evident que els aspectes de seguretat i l’adopció de conductes que afavoreixin la cura de la pròpia salut i del medi ambient també s’haurien de tenir molt presents en la planificació i el desenvolupament del treball al laboratori. En resum: quins mitjans tenim a l’abast el professorat de secundària? Com podem millorar els treballs pràctics i al gestió dels laboratoris a la secundària?

En aquest context, els ponents convidats ens parlaran de les pràctiques de química a microescala, una manera de plantejar i dur a terme els treballs pràctics generalment poc utilitzada en els centres i que presenta avantatges evidents. També tractaran de la gestió dels residus al laboratori i les estratègies per generar-ne la mínima quantitat i evitar l’ús de productes tòxics i perillosos. Ens plantejaran una reorientació dels treballs pràctics tenint en compte els continguts de conceptes i procediments, així com les actituds i els valors. Els nostres conferenciants ens aportaran coneixements i reflexions que sens dubte fomentaran i enriquiran el debat final.

Confiem que aquest acte sigui del vostre interès i comptem amb la vostra assistència i participació.

         
Informació i inscripcions
  • Servei d’informació
    Institut d'Estudis Catalans
    Carrer del Carme, 47
    08001 Barcelona
     
  • Tel.: 932 701 621
     
  • Fax: 932 701 180
     
  • A/e: informacio@iecat.net
     
Documentació
Notes

Cal inscripció prèvia. L’assistència és gratuïta pels socis de la SCQ. Els no socis hauran de pagar 6 euros.

 


Societat Catalana de Química. Institut d'Estudis Catalans. Comentaris: wmscq@qo.ub.es.