[ pàgina principal ]   [ conferències ]  

QUINZÈ DEBAT DE QUÍMICA A L'INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS

RECURSOS PER A L'ENSENYAMENT DE LA QUÍMICA EN ELS NOSTRES TEMPS
Pràctiques a microescala i experimentació assistida per ordinador

22 d'octubre de 2003

Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans
(carrer del Carme, 47, Barcelona)

 

Com en anys anteriors, la Societat Catalana de Química organitza un nou debat de química a l’Institut d’Estudis Catalans dirigit als professors d’aquest àmbit de l’ensenyament secundari i universitari.

Vivim en una societat de canvis ràpids. La recerca aporta constantment nous coneixements i tecnologies, i els mitjans d’informació, cada cop més potents i a l’abast de més gent, difonen aquests avenços a gran velocitat. D’altra banda, és ben cert que vivim temps de preocupació per l’entorn: es parla de creixement sostenible, de la importància de l’estalvi dels recursos i de minimitzar els residus per evitar grans impactes en el medi. Els nostres alumnes, present i futur d’aquesta societat dels multimèdia i el medi ambient, sovint estan molt acostumats a prémer botons i a sentir parlar de contaminació, però poc acostumats a esforçar-se i a prendre per ells mateixos decisions responsables.

La innovació en l’ensenyament de les ciències és del tot imprescindible. Les didàctiques de les ciències no poden mantenir-se al marge dels canvis de la societat actual. Cal incorporar els nous coneixements i les noves tecnologies, adaptar-nos a les noves característiques de la nostra societat, on més que mai cal estar preparat per poder valorar el cúmul d’informació al nostre abast i ser crític a l’hora d’opinar i de prendre decisions. Les estratègies que aconseguien la motivació de l’alumnat anys enrere no funcionen en els nostres temps. Els docents han d’incorporar noves maneres de fer i per això cal tenir a l’abast els recursos més actuals i conèixer les estratègies considerades més vàlides per a l’ensenyament de les ciències, i en concret de la química, a l’inici del segle XXI.

En aquest debat, els conferenciants convidats ens mostraran estratègies i recursos d’actualitat en l’ensenyament de la química a la secundària i ens aportaran idees i protocols d’aplicació senzilla amb l’objectiu de facilitar la tasca diària del professorat i incrementar la motivació de l’alumnat. Les primeres ponències ens parlaran de la realització de pràctiques a microescala i de la importància de l’aprenentatge dels alumnes en la presa de decisions i les seves implicacions en la societat. Les pràctiques a microescala suposen un estalvi de reactius i una minimització dels residus i requereixen, en alguns casos, una adaptació del material de laboratori poc costosa i fàcil de dur a terme fins i tot pels mateixos alumnes. Els professors encarregats de la darrera ponència ens introduiran en el funcionament de l’equip per a l’experimentació assistida per ordinador de les aules de noves tecnologies, tot incidint en el seu potencial didàctic i en la font de motivació que representa per a l’alumnat la realització de pràctiques de laboratori aprofitant recursos informàtics. L’experimentació assistida per ordinador combina els avantatges de la sensibilitat dels sensors amb la rapidesa en la presa de dades i l’estalvi de temps en el processament d’aquestes dades. Permet la realització de treballs pràctics on s’observa el fenomen i, simultàniament, el gràfic dels resultats, cosa que possibilita obtenir de manera immediata diversos tractaments de dades que potencien la interpretació i la comprensió dels fenòmens. Les presentacions inclouran exemples d’aplicació per a l’alumnat de batxillerat i també procediments i experiències per a l’ESO.

Desitgem que les aportacions dels conferenciants convidats siguin profitoses i del vostre interès i esperem la vostra assistència i la vostra participació.

         
Informació de contacte
  • Societat Catalana de Química
    Institut d'Estudis Catalans
    Carrer del Carme, 47
    08001 Barcelona
     
  • Tel.: 933 248 580
     
  • Fax: 932 701 180
     
  • A/e: scq@qo.ub.es
     
  • A/I: www.iecat.net/scq
Documentació
Notes

L'assistència és gratuïta pels socis de la SCQ.
Els no socis hauran de pagar 6 euros.

 


Societat Catalana de Química. Institut d'Estudis Catalans. Comentaris: wmscq@qo.ub.es.